İlkyardım

İlk Yardım Sertifikası

Günlük hayatta pek çok durumda insanların yardıma ihtiyacı oluyor. Doğal afetler, kaza, yaralanma, kalp krizi, düşme, yanık, ani kalp durması ve kanama gibi durumlarda zamanında ilk müdahale yapılmaması nedeni ile insanlar yaşamını yitiriyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ülkemizde kaza sonrası yaralıların %90’ına olay yerinde ilk müdahale yapılmadan hastaneye ulaştırılıyor.

Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Sertifikası Almak İçin Linki Ziyaret Edebilirsiniz: https://www.yeniumitek.com/ilk-yardim-sertifikasi-ucreti/

Ölüm vakalarının %10 u ilk 5 dakikada meydana geliyor. Oysa ki, hayat kurtarmak veya yaşanan durumun kötüye gitmesini engellemek ilk yardımla mümkün. Sağlık Bakanlığı Onaylı eğitim alan az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli işler kapsamında çalışanlar eğitim sonrası girdikleri sınavlarla ilk yardım sertifikası sahibi oluyor.

İlk yardım sertifikası nereden alınır ve ne kadar süre ile geçerlidir ve nasıl yenilenir gibi sorulara cevap bulacağınız yazımızda ilk yardım ve ilk yardım sertifikası ile ilgili tüm detayları bulacaksınız.

TELEFONUNUZU YAZIN SİZİ ARAYALIM

 İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

İlk yardım yönetmeliğinin 19. maddesi tehlike sınıfına göre iş yerlerinde bulundurulması gereken ilk yardımcıya düşen çalışan sayısını belirlemiştir.

  • Az tehlikeli iş yerlerinde her 20 çalışana,
  • Tehlikeli iş yerlerinde her 15 çalışana,
  • Çok tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışana kadar 1 ilk yardımcı bulundurulması zorunludur.

İlk yardım sertifikası ilk yardım kursları sonrası verilen bir belgedir. İlk yardım sertifikası nereden alınır, ilk yardım sertifikası Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Temel ilk yardım eğitimine katılanlar yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde ilk yardım sertifikası almaya hak kazanır.

İlk yardım sertifikası sahibi bir birey gerek çalıştığı iş yerinde gerekse günlük yaşamda uygulamalı müdahalelerle hayat kurtaran kişidir. İş yerinde mesai arkadaşını hayata döndürmek, sokakta tanımadığı birine yardım etmek manevi olarak tatmin edicidir. İlk yardım bilgi ve becerisi kazanmak ve bunu belgelendirerek yetki sahibi olmak için Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği bir kurumdan ilk yardım eğitimi alarak eğitim sonrası sınavda başarılı olmak gerekir.

Sağlık Bakanlığı, meydana gelen bir olayın ölümle sonuçlanmaması için vatandaşların en azından asgari düzeyde bir ilk yardım bilgisine sahip olmasını amaçlamaktadır. Bunun için de eğitim kadrosu ve donanım olarak ilk yardım eğitimine uygun kurumlar aracılığı ile ilk yardım eğitimi vermektedir.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk yardım sertifika sahibi olmak için ilk olarak Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmak gerekir. Kayıt için fotoğraf ve nüfus cüzdan fotokopisi istenir. Eğitimlere katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az ilkokul mezunu olmak gerekir.

İlk yardım sertifikası Sağlık Bakanlığı onaylı 16 saatlik ilk yardım eğitimi sonrası girilen sınavda başarılı olunması durumunda alınmaktadır.

İlk Yardım eğitim içeriği;

  1. Genel ilk yardım bilgileri ve eğitimi
  2. Hasta veya yaralının olay yeri değerlendirilmesi
  3. Temel yaşam desteği
  4. Kanamalarda ilk yardım
  5. Yaralanmalarda ilk yardım
  6. Yanık, güneş çarpması ve donmalarda ilk yardım
  7. Kırık, çıkık ve burkulma gibi durumlarda ilk yardım
  8. Bilinç kaybı ve bozukluklarında ilk yardım
  9. Zehirlenme ve ilk yardım
  10. Hayvan ısırmaları ve saldırısında ilk yardım
  11. Göze, kulağa ve buruna yabancı cisim kaçması durumunda ilk yardım
  12. Boğulmalarda ilk yardım
  13. Hasta veya yaralı taşıma teknikleri
  14. Katılımcıların sorularını yanıtlama
  15. Sınav hakkında bilgilendirme

Eğitimler teorik ve uygulamalı olup 16 saatlik bir eğitimdir. Kursiyerler ilk yardım bilgilerini önce teorik olarak alır sonra uygulamalı olarak pratiğe dökerler. Uygulamalar diğer kursiyerler veya cansız mankenler üzerinde yapılmaktadır. Eğitim sonrası hak kazanılan sertifika Sağlık bakanlığına bağlı il müdürlükleri tarafından onaylanır.

Sınav Aşaması

Eğitimi tamamlayan kursiyerler Sağlık Bakanlığının ilgili kurumları tarafınca sınav yapar. Bu sınav iki aşamalı bir sınavdır. İlk aşamada çoktan seçmeli teorik (yazılı) sınavına girilir. Bu sınavda toplam 40 soru sorulur ve sorulan soruların yüzde 85 oranında doğru yanıt vermeniz beklenir. 85 ve üzeri puan alan kursiyerler uygulama sınavına girerler. Uygulama sınavında derste öğrendiğiniz teknikleri maket üzerinde doğru bir şekilde uygulamanız halinde sınavı geçmiş ve belgeye 3 yıllığına hak sahibi olunur.

İlk Yardım Sertifikası Yenileme

İlk Yardım Sertifikası Yenileme

İlk Yardım Sertifikası Yenileme

İlk yardım sertifikasının geçerlilik süresi 3 yıldır. Belge süresi dolmak üzere olan ve ilkyardım sertifikasını yenilemek isteyenler Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlardan 8 saatlik bir ilk yardım sertifikası yenileme kursuna katılırlar. Eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olup eğitim sonrası katılımcıların belgelerini yenilemek için sınava girmeleri gerekmez. Eğitimi tamamlayanların belgeleri eğitim aldıkları kurum tarafından yenilenir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan firmamız, profesyonel eğitimcileri ve kaliteli eğitimleri ile kursiyerlerini ilk yardım sertifika sahibi yapan ve ilk yardım uygulamaları ile kursiyerlerin hayat kurtarmasını sağlayan yetkili bir eğitim kurumudur. Yeterli sayıda ilk yardımcısı olmayan işletmelere para cezası uygulandığı unutulmamalıdır. Kişi ve kurumlara ilk yardım eğitimi veren firmamız, yetkili bir ilk yardım eğitim merkezi olarak profesyonel çözümle için daima yanınızdadır.

İlk Yardım Sertifikasının Geçerli Olduğu Yerler

Bu sertifika fabrikalarda, tüm hizmet sektörlerinde, kamu kuruluşlarında ve ambulans şoförlüğünde geçerlidir. Yazının başında belirttiğimiz gibi ilk yardım yönetmeliği çerçevesinde belirli sayıda çalışanlar arasında ilk yardım eğitimi almış personel çalıştırılması kanuni bir zorunluluk olduğunu unutmayalım.

İş Yerleri: İş yerlerinde, çalışanların güvenliği ve sağlığı için ilk yardım eğitimi genellikle zorunlu tutulur. İş kazalarına müdahale edebilmek ve acil durumları yönetebilmek için çalışanlara bu konuda eğitim verilir.

Okullar ve Eğitim Kurumları: Öğretmenler, okul personeli ve diğer eğitim profesyonelleri için ilk yardım sertifikası, okullarda ve eğitim kurumlarında acil durumlarla başa çıkma yeteneklerini artırmak amacıyla gereklidir.

Spor ve Rekreasyon Alanları: Spor tesislerinde, spor antrenörleri, sporcular ve diğer görevliler için ilk yardım sertifikası, spor etkinlikleri sırasında olası yaralanmalara müdahale edebilmek için önemlidir.

Sağlık Sektörü: Sağlık profesyonelleri, sağlık kuruluşlarında çalışan personel ve sağlık hizmeti sunan diğer kişiler için ilk yardım sertifikası gerekebilir. Acil durum müdahale yetenekleri, hastaların güvenliğini sağlamada önemlidir.

Gönüllü Kuruluşlar ve Sivil Toplum: Gönüllü organizasyonlarda ve sivil toplum kuruluşlarında görev alan kişilere, acil durum müdahale yeteneklerini artırmak ve topluluk hizmetlerinde yardımcı olmak amacıyla ilk yardım sertifikası verilebilir.

İlk yardım sertifikası 3 yıl süreyle geçerlidir ve belirli aralıklarla yenilenmesi gerekebilir. Ayrıca, sertifikanın geçerliliği, kurum ve ülkeler arasında farklılık gösterebilir, bu nedenle belirli bir kuruluşun gereksinimlerine göre düzenli olarak güncellenmelidir.