İlkyardım

Kılcal Damar Kanaması Nasıl Olur?

Günlük yaşam içerisinde çeşitli etkenler ya da bazı sağlık sorunları, vücut bütünlüğünün bozulmasına ve kanamaların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Kanamanın görüldüğü bölge ve şiddetine bağlı olarak hayati tehlike oluşa bileceği gibi basit ve ufak çaplı kanamalarda görüle bilmektedir.  Sağlık açısından önemli sorunlar teşkil etmeyen bir diğer kanama türü de kılcal damar kanamasıdır.

Kılcal Damar Kanaması Nedir?

Kılcal damarlar, atardamarlar ile toplardamarlar arasında kalan dokulardaki oksijen ve besin alış verişinin gerçekleştiği oldukça küçük çaptaki damarlardır. Kılcal damar mikroskobik boyutlarda genişliğe sahip bir damar türüdür. Bu sebep ile kılcal damarlarda ortaya çıkan kanamalar küçük çapta olmaktadır.

Kanama türleri arasında en çok görülendir. Ciltten sızıntı şeklinde kendini göstermektedir. Kanama oldukça yavaş ve az miktarda olmakla beraber kısa bir süre içerisinde de durma eğilimindedir. Yaralanma sebebi ile gerçekleşecek olan kılcal damar kanaması ile doku bütünlüğü tamamen bozulur. Bu neden ile kan cilt yüzeyine çıkmadan cilt altında birikir. Bu şekilde morluklar oluşur.

Kılcal Damar Kanaması Neden Olur?

Kılcal Damar Kanaması Neden Olur?

Kılcal Damar Kanaması Neden Olur?

Kılcal damar kanaması küçük çaplı damarların fiziksel travmalar sonucu zarar görmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bunun haricinde bazı hastalıklar ve günlük hareketler nedeni ile de kılcal damar kanamaları görüle bilmektedir.

Kılcal Damar Kanamalarında İlk Yardım

Kılcal damar kanamaları hayati tehlike oluşturacak kanama türleri içerisinde yer almamaktadır. Kabarcıklar halinde görülen oldukça ufak çaplı kana türüdür. Cilt üzerinde sızıntı halinde görülmektedir. Kaza sonucunda yaşanan bir kesik ya da darbe sonucunda ortaya çıkan ve çoğu zamanda hiçbir müdahaleye gerek duymadan kendiliğinden duran bir yapıya sahiptir. Ancak yine de herhangi bir enfeksiyona karşı kılcal damar kanamalarında da ilk yardım önem arz etmektedir.

Öncelikle kılcal damar kanaması görülen bölge üzerine temiz bir bez yardımı ile basınç uygulanır. Belli bir süre sonunda kanın durması beklenir. Kan durmamış ise basınç artırılarak baskıya devam edilir. Erekli görülmesi halinde ise bandaj kullanılarak kanamanın görüldüğü bölge sarılarak basınç sürekli bir hale getirilir. Ayrıca kanamanın görüldüğü bölge yukarıda tutulmalıdır. Özellikle kalp seviyesinin üzerinde tutulması ile kanamanın hızı yavaşlatılacaktır. Böylelikle kanamanın durması daha da hızlı bir şekilde olacaktır. Kanamanın meydana geldiği ve kanamanın şiddetinin azalıp azalmamasına göre uygulamaya devam ettirilir.

Kılcal Damar Kanaması ve Görülen Yerler

Kanamanın şiddetinin azalmaması ve kanın durmaması halinde sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli tedavinin uygulanılması sağlanır. Kılcal damar kanamalarının sıklıkla görüldüğü diğer bir bölge ise burundur. Burunda yer alan kılcal damar kanamalarında, kişi yatırılır ya da oturtulur. Kişinin başı öne doğru eğdirilerek burun yaklaşık olarak beş dakika boyunca hafifçe sıkılarak kanamanın durdurulması sağlanmaya çalışılır.

Kulakta yer alan kılcal damar kanamalarında ise kanama hafif bir şekilde gerçekleşiyor ise kulak temiz bir bez ile sinilerek temizlenir. Eğer kanama şiddetli ise temiz bir bez yardımı ile kulak tıkanmayacak şekilde kapatılır. Kişi sırtüstü yatırılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; hastanın kanayan kulağının üzerine yatırılmasıdır. Kişinin bu şekilde yatırılması ile kan kulakta birikmeyerek dışarı atılacaktır.

Vücudun doğal boşlukları içerisinde yaşanacak olan kanamalarda, gerekli olan ilk yardım yapıldıktan sonra kişi; tıbbı yardım alabileceği bir sağlık kuruluşuna götürülerek gerekli kontrollerin yapılması sağlanmalıdır.

Kılcal Damar Kanaması Tehlikeli Midir?

Kesik ya da darbelere bağlı olarak oluşan ufak çaplı kanamalardır. Çoğunlukla dış müdahale olmadan kendiliğinden geçmektedir. Bu özelliğinden dolayı hayati tehlike oluşturan kanama türü değildir. Yine de enfeksiyon riskine karşı kanamanın yaşandığı bölge temiz tutulmalıdır.

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/yeni_umit